Kafetiera, makinetta, moka, kupres, kafetjerka... Uf! Imen za to vrsto tlačnega aparata za kavo je toliko, kolikor je kavnih zrn v pločevinki! Tudi same kafetiere se lahko precej razlikujejo. Najprej po obliki – najbolj priljubljene so kotne, vendar so na trgu tudi kafetjere z bolj subtilnimi linijami. Drugič, funkcionalnost – nekatere kafetiere so zasnovane ne le za plin, temveč tudi za indukcijo. Tretjič, kafetiere so lahko jeklene ali aluminijaste.
Najbolj zaupanja vredni so italijanski aparati za kavo. Konec koncev so Italijani največji svetovni pivci kave! V FormAdore kraljujejo kafetiere znamke Alessi, ki pritegnejo pozornost s svojimi domišljijskimi oblikami (en model je bil celo predstavljen v MOMA!). Če želite vsako jutro uživati v popolno skuhani kavi, bo kafetiera odlična izbira.
18 text.x_products


Ste se zbudili v sivo, mirno jutro zunaj okna? Si lahko predstavljate ta trenutek brez aromatične, bogate, intenzivne kave, ki napolni vašo kuhinjo s svojo bogato dišavo, nežno boža vaše čute in vam da tisti prvi, prepotrebni val energije za ves dolg dan? Če je kava za vas več kot le pijača – je jutranji ritual, majhen užitek, trenutek samo zase – potem boste zagotovo občutili čarobnost, skrito v tej nezahtevni, pogosto zelo elegantni napravi. Govorimo seveda o moka lončkih!
Prav zahvaljujoč njim lahko pravo bistvo italijanskega espressa krasi vaš dom, pripravljeno na tradicionalen način, s pozornostjo do globine okusa in arome, vse v le nekaj čarobnih trenutkih. Moka lonec ni le orodje za kuhanje vode s kavo. Je simbol tradicije, element kavne kulture, globoko zakoreninjen v Italiji in po svetu. Je majhen, domači ritual, ki povezuje generacije in poskrbi, da vsaka skodelica pripoveduje svojo zgodbo. Potopite se z nami v fascinanten svet teh edinstvenih aparatov in odkrijte, kako izbrati tisti, popoln model, ki bo postal vaš vsakodnevni zaveznik pri uživanju v vaši najljubši mali črni pijači. Občutite tisti značilni grgljajoči zvok, ko kava začne teči v zgornjo komoro, in nato tisto čudovito, intenzivno aromo, ki se širi po zraku... nepozabno doživetje!
Čeprav ga uradno imenujejo kavni aparat na pritisk, ga večina ljubiteljev kave po svetu pozna preprosto kot Moka. To očarljivo ime prihaja iz zgodovinskega mesta Moka v Jemnu, ki je bilo pred stoletji eno najpomembnejših trgovskih pristanišč na kavni poti. Zgodovina moka lonca je sama po sebi enako zanimiva – njegov izumitelj je bil italijanski inženir Alfonso Bialetti, prvi model, Moka Express, pa je ugledal luč sveta leta 1933. Od takrat je njegova ikonična, osmerokotna oblika prepoznana po vsem svetu in je postala ikona italijanskega oblikovanja in vsakodnevne kulture.
Princip moka lonca je genialen v svoji preprostosti in se opira na zakone fizike, kar ustvarja edinstven postopek kuhanja. Naprava je sestavljena iz treh ključnih delov, ki se popolnoma prilegajo, zatesnjeni z gumijasto (ali silikonsko) tesnilko:
Celotna stvar je skrbno privijačena, pri čemer pazimo, da so navoji čisti, in postavljena na ustrezen vir toplote. Voda, segreta v spodnji komori, začne vreti in se spreminjati v paro, kar povzroči hitro povečanje tlaka v zaprti komori. Ta pritisk potiska preostalo vročo vodo navzgor, prisili jo, da preide skozi plast mlete kave v filtrirni košari. Vroča voda, ki pod tem pritiskom prehaja skozi kavno usedlino, izloči bogato aromo in okus, nato pa kot temna, koncentrirana pijača potuje skozi cev v zgornjo komoro. Ta postopek traja le nekaj minut in ga pogosto signalizira značilno, naraščajoče grgranje, čemur sledi tiho sikanje, ko je skoraj vsa voda potisnjena skozi.
Prav ta postopek, ki temelji na parnem tlaku, daje kavi iz moka lonca intenziven okus, globoko aromo in značilno

