Litoželezne ponve so dolgotrajna in trajna naložba, njihova uporaba pa prinaša številne prednosti. Prav te ponve pogosto uporabljajo najboljši kuharji na svetu in ko gre za kuhinjsko opremo, ne morejo storiti nič narobe.... Res je, da litoželezna ponev ni tako lahka kot aluminijasta ponev, vendar ima številne prednosti, ki zmanjšujejo problem teže.
Lito železo, popolnoma zdravju varen material, omogoča enakomerno porazdelitev in dolgotrajno shranjevanje toplote, zaradi česar so litoželezne ponve idealne ne le za cvrtje, temveč tudi za serviranje hrane naravnost na mizo. Te vrste ponev so, zahvaljujoč svoji debelini in teži, stabilne, se ne deformirajo in se ne pregrevajo (ponve za pečico so običajno litoželezne). S pravilnim vzdrževanjem bo litoželezna ponev trajala desetletja!
47 text.x_products
183,12 €
Le Creuset
Odprema v 19 delovnih dneh
Kuhinja je srce doma in v njej nista pomembna le okus, ampak tudi kakovost pripomočkov. Če iščete zanesljivo opremo, ki vam bo služila leta in povzdignila vaše kulinarične veščine na višjo raven, potem so litoželezne ponve odgovor na vaše iskanje.
Od kod izvira fenomen litoželeznih ponv? Gre za klasične posode, ki jih cenijo profesionalci in domači kuharji po vsem svetu, saj ponujajo izjemno vzdržljivost in odlične uporabne lastnosti. Z njimi postane cvrtje, dušenje, pečenje in celo žar pravo uživanje.
Potopite se z nami v svet litoželezne posode in odkrijte ponve z razkošnim videzom in… še bolj razkošnimi lastnostmi!
Litoželezne ponve imajo veliko prednosti, zaradi katerih jih cenijo tako amaterji kot profesionalni kuharji. Litoželezne ponve se enakomerno segrejejo in dolgo zadržijo toploto, kar omogoča popolno cvrtje in dušenje jedi.
Čeprav zahtevajo malo več pozornosti pri vzdrževanju kot klasične ponve in so nedvomno težke ponve, so njihova vzdržljivost in vsestranskost neprecenljive lastnosti. To so visokokakovostne ponve, ki ob pravilni negi lahko služijo generacijam.


Uporaba litoželeznih ponv (tako kot litoželeznih pekačev) je umetnost, ki sčasoma postane druga narava. Pred prvo uporabo in tudi po vsakem pomivanju (če ponev ni tovarniško utrjena) jo je treba pravilno pripraviti. Ključno je utrjevanje, ki vključuje premazovanje ponve s tanko plastjo olja (npr. olja repice, lanenega olja, kokosovega olja) in segrevanje na visoko temperaturo. Ta postopek ustvari naravni premaz proti prijemanju in ščiti ponev pred korozijo.
Pri kuhanju ne pozabite takoj uporabiti previsoke temperature. Litoželezne ponve se segrevajo postopoma, in njihova odlična porazdelitev toplote pomeni, da ne potrebujejo maksimalne moči gorilnika. Najbolje je začeti s srednjo temperaturo in pustiti, da ponev počasi doseže želeno temperaturo. To bo preprečilo zažiganje in zagotovilo enakomerno cvrtje.
Za mešanje in obračanje hrane v nepremazanih litoželeznih ponvah uporabljajte lesene, silikonske ali kovinske lopatice. Ni vam treba skrbeti za praske, kot je to pri teflonskih ponvah. Ne pozabite, da te ponve odlično ocvrejo vse od umešanih jajc do zrezkov, vendar je ključna prava temperatura in malo maščobe. Včasih je dovolj že majhna količina maščobe, da se hrana ne prijema.
Po kuhanju ponev pomijte s toplo vodo, brez uporabe detergentov za pomivanje posode (ali z minimalno količino, le če je nujno potrebno in ste prepričani, da ne bo škodovalo patini). Nato jo temeljito posušite in jo namažite s tanko plastjo olja, da ohranite patino in preprečite rjavenje. Ta preprost ritual bo zagotovil, da vam bo vaša visokokakovostna ponev služila dolga leta.
Vzdrževanje litoželezne ponve je ključnega pomena za njeno dolgo življenjsko dobo in ohranjanje lastnosti proti prijemanju. Kot že omenjeno, je redno utrjevanje absolutno bistveno. Ta postopek vključuje peko tanke plasti olja na površini ponve, kar ustvari polimerno zaščitno plast. Bolj ko je ponev utrjena in uporabljena, boljši postane njen naravni premaz.
Koraki za pravilno vzdrževanje:
Ne pozabite, da je litoželezni posodi treba posvetiti pozornost, in ta vam bo povrnila z neprimerljivo kakovostjo kuhanja. Sčasoma boste opazili, da ponve proti prijemanju postajajo vedno boljše, in njihova temna, sijoča površina je pravi dokaz vaše kulinarične predanosti.
Da! To je ena izmed mnogih prednosti litoželeznih ponv. Zahvaljujoč svojim feromagnetnim lastnostim, litoželezne ponve odlično delujejo z indukcijskimi kuhalnimi ploščami. Indukcija deluje na principu magnetnega polja, ki ustvarja toploto neposredno v dnu ponve. Lito železo je odličen toplotni prevodnik in reagira na magnetno polje, kar omogoča hitro in enakomerno segrevanje na indukciji.
Ni vam treba skrbeti za posebne adapterje ali posodo – če imate indukcijsko kuhalno ploščo, bo litoželezna ponev njen popoln partner. To je dodaten dokaz vsestranskosti in praktičnosti teh izjemnih kosov posode. Ne glede na to, kakšno kuhinjo imate, bodo visokokakovostne litoželezne ponve delovale odlično, ponujajoč ponve za različne kulinarične namene.