Ponev – poleg loncev za kuhanje, najbolj pogosto uporabljen dodatek v kuhinji – se uporablja za pripravo preprostih jedi, kot so umešana jajca ali palačinke, pa tudi kompleksnih jedi, kot sta paella ali rižota. Z njo lahko popečete zrezek, dušite zelenjavo, pripravite francoski toast...
Dobro opremljena kuhinja pa bi morala imeti vsaj dve ponvi: jekleno ponev za hitro cvrtje pri visokih temperaturah, npr. kotletov, in litoželezno litoželezno ponev za nežno cvrtje zelenjave ali perutnine. V omari je vredno imeti tudi vsestranski wok, v katerem lahko pripravljamo jedi na hitro, dušimo zelenjavo in celo kuhamo juho. Če ste ljubitelj palačink, boste potrebovali posebno ravno ponev za palačinke. Po drugi strani pa so ponve za žar idealne za pripravo zrezkov. Med tradicionalnimi ponvami s prevleko so najbolj priljubljene keramične ponve – ki so izjemno odporne na praske.
384 izdelki
839,59 €1.399,32 €
Le Creuset
Odprema v 19 delovnih dneh
108,85 €
Zwilling
Odprema v 45 delovnih dneh
Dobra ponev je eden najpomembnejših kosov opreme v vsaki kuhinji. Izbirate lahko med keramičnimi ponvami, jeklenimi ponvami, bakrenimi ponvami ali litoželeznimi ponvami. Ponev brez maščobe ali ponev z odstranljivim ročajem sta drugi vrsti tega nepogrešljivega kuhinjskega pripomočka. Poleg tega boste potrebovali eno vrsto ponve za cvrtje slastnih palačink, drugo pa za peko piščanca na žaru ali pripravo azijskih jedi. Ponv imamo na pretek, toda katera bo najboljša za vas? Prepričani smo, da vam bo naslednja razčlenitev pomagala pri odločitvi in izbiri popolnega izdelka. Uspešno lovljenje ravnotežja med funkcionalnostjo in estetiko vam bo prišlo prav! :)
Ponev je dodatek, brez katerega si je kuhinjo težko predstavljati. Široka ponudba vam lahko zavrti glavo. Keramična ponev, bakrena ponev, aluminijasta ponev, ponev za zrezke, ponev za jajca ali ponev, primerna za pečico, so le nekateri izmed naših predlogov. Zato, preden se odločite, razmislite, kakšne lastnosti naj ima ponev in katere jedi boste v njej pripravljali. Pri nakupu ponve je vredno posvetiti pozornost materialu, vrsti premaza in njeni namembnosti. To je ključnega pomena, da vam bo ponev služila dolga leta in vam pomagala pri kulinaričnih podvigih!
Ponev lahko razdelimo glede na material. Katere vrste lahko najdete pri FormAdore?
Katera ponev je najzdravnejša? Tista, ki je varna za naše zdravje in okolje ter med cvrtjem ne sprošča škodljivih spojin. Nedvomno je ponev, prevlečena s plastjo iz kombinacije mineralov in gline, žganih pri zelo visokih temperaturah, torej s keramičnim premazom, ena najboljših ponv na trgu. Ta premaz ne reagira z nobeno sestavino hrane, in posledično – ne vpliva na okus in vonj pripravljenih jedi. Ponve s keramičnim premazom se enakomerno segrejejo in dolgo časa zadržujejo toploto, čeprav je pomembno upoštevati, da jih ne smemo izpostavljati nenadnim temperaturnim spremembam, saj bi to lahko povzročilo poškodbe. Velja dodati tudi, da je keramična ponev ponev proti prijemanju, ki se odlikuje po visoki odpornosti na praske.
Težke, trpežne in robustne litoželezne ponve nimajo dodatnega premaza. Izdelane so izključno iz naravnih materialov in jih odlikuje odpornost tako na praske kot na vse vrste poškodb. Litoželezna ponev odlično prevaja toploto, kar pomeni, da se enakomerno segreje in dolgo časa ohranja želeno temperaturo določene jedi. Poleg tega se litoželezo odlikuje po visoki odpornosti na visoke temperature, kar pomeni, da se tovrstne ponve lahko uporabljajo tudi v pečici. Skratka, gre za zanesljivega sopotnika v kuhinji, ki vam ne bo pustil na cedilu!
Bakrena ponev je verjetno najbolj dizajnerska in elegantna ponev med vsemi modeli, ki so na voljo na trgu. Vendar to zagotovo ni njena edina prednost. Baker odlično prevaja toploto – takoj se segreje in enakomerno porazdeli toploto, kar omogoča hitrejšo pripravo hrane. Dodati je treba, da so najboljše bakrene ponve znotraj prekrite z visokokakovostnim premazom, ki ščiti hrano pred neposrednim stikom z bakrom. To je zato, ker baker reagira s kislimi živili, kar spremeni okus jedi. A brez skrbi, pri FormAdore smo mislili na vse!
Iščete neuničljivo ponev, odporno na praske, udrtine ali rjavenje? Tukaj je – ponev iz nerjavečega jekla, ki je popolnoma varna za zdravje in počasi sprošča nakopičeno toploto, tako da jedi, pripravljene v njej, dolgo ostanejo tople. Jeklena ponev je najboljša ponev za cvrtje mesa. Z njo boste vedno v sedmem nebu!
Aluminijaste ponve so lahke, priročne in odlično prevajajo toploto. Pri izbiri tovrstne ponve bodite pozorni na to, da je prekrita s posebnim premazom, odpornim na praske in brez škodljivih spojin. Tako boste brezskrbno uživali v kuhanju!