One-Pot Wonders: 5 Ways to Make a Hearty Farmer's Pot
Nasvet
One-Pot Wonders: 5 Ways to Make a Hearty Farmer's Pot
Avtor
Maja Zupančič
08.11.2020
Iščete hitre in cenovno ugodne ideje za večerjo za vso družino? Predlagamo jedi iz enega lonca, ki so lahko blage ali pikantne, z mesom ali pretežno zelenjavo. Različne sestavine lahko poljubno kombinirate in vsakič ustvarite okusen in aromatičen obrok. Kako pripraviti kmečko pojedino, hranljivo in nasitno jed iz enega lonca? Odkrijte naše preizkušene recepte.
Jedi iz enega lonca – zakaj bi jih morali dodati na svoj jedilnik?
Jedi iz enega lonca so zmagovalna kombinacija! So nasitne, grelne, cenovno ugodne, hitre in enostavne za pripravo. Vse sestavine preprosto stresete v lonec, pokrijete, nekajkrat premešate, malo pokuhate in voila – večerja je pripravljena! Prihranijo veliko časa, ne le pri kuhanju, ampak tudi pri pomivanju. Za jedi iz enega lonca potrebujete le lonec ali kozico, desko za rezanje in dober nož, tako da po koncu ne boste imeli gore posode za pomivanje.
To je najboljša možnost obroka za zaposlene čebele, ki si kljub pomanjkanju časa želijo toplo in krepko kosilo ali večerjo. Odkrijte naše najljubše recepte za jedi iz enega lonca, za katere potrebujete le en velik aluminijast, jeklen ali emajliran lonec.
Poglejte, kako hitro lahko pripravite tradicionalno in neverjetno hranljivo jed iz enega lonca: kmečko pojedino s klobaso, slanino in obilico zelenjave ter začimb, ki tej jedi dajo značaj.
Sestavine:
2 čebuli
4 stroke česna
300 g prekajene surove slanine
300 g klobase
4 krompirji
2 korenčka
1 paprika
1,5 skodelice jušne osnove
3 žlice paradižnikove paste
1 konzerva narezanega paradižnika
1 konzerva belega fižola
sol
poper
majaron
sladka paprika
olje za cvrtje
Priprava:
Segrejte olje v velikem loncu, dodajte drobno sesekljano čebulo in stroke česna, stisnjene skozi stiskalnico za česen. Pražite 5 minut.
V lonec dodajte na kocke narezano slanino in narezano klobaso. Premešajte in pražite na nizkem ognju 20 minut.
Nato prilijte jušno osnovo, dodajte olupljen in na kocke narezan krompir, korenje in papriko. Dodajte začimbe: sol, poper, majaron in sladko papriko. Premešajte, lonec pokrijte s pokrovko in kuhajte 20 minut.
Po tem času dodajte paradižnikovo pasto, paradižnik iz konzerve in fižol. Premešajte, ponovno zavrite in po potrebi začinite po okusu.
Kmečka pojedina z gobami, krompirjem, papriko, bučkami in paradižnikom, začinjena z origanom in baziliko, je okusna vegetarijanska jed iz enega lonca, ki se je nikoli ne naveličate. Kako pripraviti brezmesno kmečko pojedino?
Sestavine:
1 velika čebula
2 stroka česna
1/3 čilija
3 krompirji
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 bučka
150 g gob
1,5 skodelice jušne osnove
2 paradižnika
250 g paradižnikove pasate
sol
poper
sladka paprika
origano
bazilika
sladkor
olje za cvrtje
Priprava:
V širok lonec iz nerjavečega jekla ali kozico nalijte olje. Dodajte olupljeno in na kocke narezano čebulo ter stroke česna, stisnjene skozi stiskalnico za česen. Nato dodajte tanko narezan čili. Pražite približno 5 minut na srednjem ognju.
Nato dodajte olupljen in na kocke narezan krompir, papriko in bučke ter narezane gobe. Vse skupaj začinite s soljo, poprom, sladko papriko, origanom in baziliko. Pražite na precej močnem ognju 5 minut.
V lonec prilijte vročo jušno osnovo in kuhajte na nizkem ognju 10 minut.
Po tem času dodajte blanširan, olupljen in na kocke narezan paradižnik ter paradižnikovo pasato. Jed začinite po okusu in kuhajte še 5 minut.
Kmečka pojedina z jajčevci, krompirjem, papriko, paradižnikom, drzno začinjena s čilijem, sladko in prekajeno papriko, je nasitna in grelna ideja za večerjo, ki bo navdušila vso družino. Odkrijte okusno in preprosto idejo za brezmesno kmečko pojedino.
Sestavine:
2 jajčevca
1 čebula
2 stroka česna
1 rdeča paprika
1 čili
2 skodelici jušne osnove
1 konzerva narezanega paradižnika
250 ml paradižnikove pasate
1 žlica paradižnikove paste
sol
poper
sladka paprika
prekajena paprika
1 žlica limoninega soka
peteršilj
olje za cvrtje
Priprava:
Jajčevce operite in narežite na rezine. Posolite jih in pustite 30 minut, da spustijo vodo.
Segrejte olje v emajliranem loncu, dodajte drobno sesekljano čebulo in stroke česna, stisnjene skozi stiskalnico za česen. Pražite približno 5 minut.
Nato dodajte na kocke narezano papriko in drobno sesekljan čili. Pražite 3 minute, nenehno mešajte.
Jajčevce obrišite do suhega, drobno jih narežite na kocke. Dodajte v lonec, skupaj z malo olja. Dodajte tudi olupljen in na kocke narezan krompir ter začimbe: ščepec soli, poper, sladko in prekajeno papriko ter limonin sok. Pražite 10 minut.
V lonec prilijte jušno osnovo, pokrijte in kuhajte 10 minut.
Dodajte paradižnik iz konzerve, pasato in paradižnikovo pasto. Zavrite, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 5 minut.
Zelenjavna kmečka pojedina je pripravljena! Jed preprosto postrezite na krožnike, potresite s sesekljanim peteršiljem in uživajte.
Kmečka pojedina z bučo in gobami je okusna jed iz enega lonca, ki vam bo dvignila razpoloženje in vas ogrela v dolgih, jesenskih večerih. Ena skleda te jedi je dovolj, da popolnoma pozabite na deževno, hladno in neprijetno vreme zunaj.
Sestavine:
1 čebula
5 krompirjev
350 g buče
25 g masla
3 stroke česna
1/3 skodelice suhega belega vina
2 skodelici zelenjavne jušne osnove
250 g gob
0,5 šopka peteršilja
sol
poper
sladka paprika
pekoča paprika
timijan
olje za cvrtje
Priprava:
Segrejte olje v velikem indukcijskem loncu in pražite drobno sesekljano čebulo, dokler ne postekleni. Dodajte olupljen in na kocke narezan krompir, začinite s soljo in poprom. Pražite 3 minute na precej močnem ognju. Nato dodajte na kocke narezano bučo, maslo, stroke česna, stisnjene skozi stiskalnico za česen, sladko in pekočo papriko v prahu ter timijan. Pražite 5 minut.
Prilijte vino, kuhajte 3 minute. Dodajte vročo jušno osnovo, zavrite. Zmanjšajte ogenj, lonec pokrijte s pokrovko in kuhajte približno 15 minut – dokler zelenjava ne postane mehka.
Nato dodajte narezane gobe, premešajte in kuhajte 5 minut. Proti koncu kuhanja dodajte sesekljan peteršilj. Jed po potrebi začinite s soljo in poprom.
Kmečka pojedina iz pečice s svinjsko ribico, obilico zelenjave in aromatičnimi začimbami je ideja za okusno in nasitno večerjo iz enega lonca, ki spominja na 'pieczonko' ali 'duszonko', okusno jed, pečeno nad tabornim ognjem v litoželeznem loncu.
Sestavine:
600 g svinjske ribice
6 krompirjev
1 čebula
200 g gob
beli del pora
4 korenčki
2 pastinaka
nekaj listov belega zelja
prekajena paprika
čemaž
šatraj
timijan
črna kumina
2 lovorjeva lista
4 zrna pimenta
4 zrna popra
sol
4 žlice olja
2 žlici vode
Priprava:
Svinjsko ribico očistite, osušite in narežite na velike kocke. Začinite s soljo in poprom.
Olupljen krompir, čebulo, gobe, por, korenje in pastinak. Vso zelenjavo narežite na rezine.
Drobno narežite 3 zeljne liste.
Na dno pekača, primernega za pečico, nalijte olje in nekaj žlic vode. Dno in stranice pekača obložite z zeljnim listjem.
Na zeljne liste naložite polovico naslednjih sestavin: narezano zelje, krompir, svinjsko ribico, čebulo, čemaž, prekajeno papriko, šatraj, timijan, črno kumino, lovorjeve liste, piment, poper in sol, por, korenje, pastinak, še malo čemaža in prekajene paprike.
Na že naložene sestavine v pekaču naložite preostalo meso, zelenjavo in začimbe v enakem vrstnem redu kot prej.
Vse skupaj pokrijte z zeljnim listjem, nato prilijte toliko vrele vode, da doseže 2/3 višine pekača.
Pekač pokrijte s pokrovko, postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija, in pecite 1 uro in 10 minut.
Nekaj preprostih sestavin in dober komplet loncev je vse, kar potrebujete za pripravo in uživanje v okusnih jedeh iz enega lonca vsak dan.
M
Maja Zupančič
Maja, 26-letna oblikovalka iz Maribora, je študirala v Amsterdamu, kjer je razvila svojo strast do trajnostnega in družbeno odgovornega oblikovanja. V središče svojega dela postavlja človeka – uporabnika, njegovo izkušnjo in čustveni odnos do predmetov. Navdihujejo jo mestni prostori, minimalizem in občutek svobode, ki ga prinaša dobra ideja.