Nasvet

Kako pripraviti popolna jajca? Dobrodošli na zajtrku prvakov.

Kako pripraviti popolna jajca? Dobrodošli na zajtrku prvakov.

Avtor

Maja Zupančič

13.10.2025

Kako pripraviti popolno jajce? Mehko kuhano, trdo kuhano, umešano, omleta ali poširano? Pokazali vam bomo, kako, in ob tem predstavili pripomočke, ki bodo postali vaš zaveznik pri pripravi zajtrka prvakov!

Jajce: Oda popolnosti ali zajtrk za prvake

Jajce. Navidez preprosto, v resnici pa – absolutni fenomen narave in kulinarični temelj. Njegova popolna, ovalna oblika je navdihnila umetnike, od renesančnih mojstrov tihožitja do nadrealistične obsedenosti Salvadorja Dalíja, ki ga je videl kot simbol upanja. Zato jajce obravnavajmo s spoštovanjem, ki si ga zasluži. Namesto zajtrka na travi bomo pripravili zajtrk na mizi, z jajcem v središču, kot pravo umetniško delo.

Kako skuhati mehko in trdo kuhana jajca?

Velika kuharska debata: Končna rešitev

Začnimo z vprašanjem, ki deli kulinarične svetove in je vzrok marsikatere jutranje debate: ali naj jajca damo v hladno ali vrelo vodo? Čas je, da to vojno enkrat za vselej končamo.

No, dame in gospodje, obe šoli mišljenja imata svoje prednosti, vendar le ena ponuja natančnost, vredno švicarskega urarja.

  • Metoda za začetnike (in previdne): Hladen začetek. Jajca v hladni vodi in postopno segrevanje je varnejše. Zmanjšuje tveganje, da bi lupina, ki trpi toplotni šok, počila in sprostila slikovite beljakovinske pramene. To je dobra, zanesljiva metoda, vendar je težje doseči popolno konsistenco.

  • Metoda za poznavalce (in vas): Vrelo začetek. Če sanjate o popolnoma tekočem rumenjaku in popolnoma strjeni beljakovini, je to vaša pot. Nežno polaganje jajca (sobne temperature!) z žlico v osoljeno vrelo vodo vam omogoča popoln nadzor nad časom. Od trenutka potopitve šteje vsaka sekunda. Tako to počnejo kuharji.

Koliko minut kuhati mehko, srednje in trdo kuhana jajca?

Končni, preverjeni recept za popolnost:

  • Jajca vzemite iz hladilnika 20-30 minut pred kuhanjem. To je ključnega pomena.

  • V loncu zavrite vodo s ščepcem soli (poveča gostoto vode in "zatesni" morebitne razpoke).

  • Nežno, z žlico, položite jajca v vrelo vodo.

  • Od tega trenutka merite čas (po možnosti z dizajnerskim minutnikom):

    • Mehko kuhano: 4-5 minut (tekoč rumenjak)

    • Srednje kuhano (mollet): 6-7 minut (rumenjak kot gosta smetana)

    • Trdo kuhano: 8-10 minut (rumenjak popolnoma strjen, a še vedno žameten)

  • Po preteku časa jajca takoj prenesite v ledeno mrzlo vodo. To ne bo le ustavilo procesa kuhanja, ampak bo tudi lupljenje čisti užitek.

Singles Minutnik, črn

28,08 €

Singles Minutnik, črn

Zone Denmark

5 text.x_variants

Nordic Kitchen Kuhinjski časovnik

45,96 €

Nordic Kitchen Kuhinjski časovnik

Eva Solo

Odprema v 2 delovnih dneh

Eva Solo Minutnik kuhinjski

44,79 €

Eva Solo Minutnik kuhinjski

Eva Solo

Odprema v 2 delovnih dneh

KITCHENminis Kuhalnik za jajca, za 1 jajce

39,22 €

KITCHENminis Kuhalnik za jajca, za 1 jajce

WMF

Ta izdelek trenutno ni na voljo.

KITCHENminis Kuhalnik za jajca, za 2 jajci

76,36 €

KITCHENminis Kuhalnik za jajca, za 2 jajci

WMF

Odprema v 2 delovnih dneh

Stelio Kuhalnik jajc

81,00 €

Stelio Kuhalnik jajc

WMF

Odprema v 2 delovnih dneh

Ferm Living skodelice za jajca
Dizajnersko stojalo za jajca
Ferm Living skodelice za jajca
Dizajnersko stojalo za jajca

Kako olupiti jajca?

Operacija: Gladko jajce ali umetnost popolnega lupljenja

Kuhanje jajca je pol bitke. Druga polovica je odstranjevanje lupine, da ne izgleda kot bojišče. Zakaj se lupina včasih tako trmasto drži beljaka? Kriv je običajno svežina – bolj ko je jajce sveže, nižji je pH beljaka, kar povzroči, da se membrana pod lupino močneje oprime. Ampak ne skrbite, imamo preizkušene metode za to.

Kdaj lupiti? Vedno, ko se popolnoma ohladi! Toplotni šok, ki mu jajce izpostavite s potopitvijo v ledeno mrzlo vodo, povzroči, da se beljak skrči in se rahlo odmakne od lupine. Dajte mu trenutek v tej hladni kopeli in nagradilo vas bo z gladkostjo.

Življenjski triki, ki dejansko delujejo:

  • Trik s sodo bikarbono: Med kuhanjem dodajte v vodo čajno žličko sode bikarbone. Poveča pH, kar oslabi oprijem membrane. Preprosto in briljantno.
  • Metoda valjanja: Po ohladitvi in sušenju nežno poškodujte lupino po celotni površini, nato jajce valjajte po pultu, rahlo pritiskajte z dlanjo. Čutili boste, kako se lupina odstrani v večjih kosih, skoraj v celoti.
  • Tehnika z vodo: Jajce lupite pod curkom hladne vode. Voda prodre pod lupino in membrano ter pomaga pri nebolečem ločevanju od beljaka.
  • Metoda "pretreseno, ne mešano": To je naša najljubša! Ohlajeno, rahlo poškodovano jajce položite v majhen kozarec ali skodelico, nalijte malo hladne vode, pokrijte z roko in močno stresajte nekaj sekund. Rezultat? Lupina praktično sama zdrsne z jajca.
  • Kaj pa pripomočki? Na trgu boste našli različne pripomočke za jajca in orodja za lupljenje, vendar je resnica, da so vaše roke in zgornje tehnike najboljša orodja. Včasih so najpreprostejše rešitve najbolj elegantne.
Duo Rezalnik za jajca

23,21 €

Duo Rezalnik za jajca

Gefu

Odprema v 3 delovnih dneh

Diviso Ločevalnik jajc

15,08 €

Diviso Ločevalnik jajc

Gefu

Odprema v 3 delovnih dneh

Perfo Prebijač jajc, jeklen

13,92 €

Perfo Prebijač jajc, jeklen

Gefu

1 različica

Ovo Rezalnik za jajca s solnico

34,58 €

Ovo Rezalnik za jajca s solnico

Gefu

Odprema v 3 delovnih dneh

WMF kuhalnik za jajca
Oyoy skodelice za jajca
WMF kuhalnik za jajca
Oyoy skodelice za jajca

Kako pripraviti poširano jajce?

In zdaj, preidimo na višjo raven mojstrstva. Poširano jajce, znano tudi kot "poché", je krona avokadovega toasta, srce legendarnih jajc Benedikt in predmet želja vsakega samostojnega gurmana. Izgleda kot majhno umetniško delo – popolnoma okroglo, z žametnim beljakom, ki objema tekoče, vroče srce. Doseči ta učinek je preprosteje, kot si mislite!

Poširano jajce: Kulinarična visoka moda na vašem krožniku

Bližnjica ali garancija uspeha: Se ne počutite pripravljeni na kuharsko metodo? Nič ni izgubljeno! Posezite po skrivnem orožju: posebnih košaricah ali silikonskih modelčkih za poširanje jajc. Modelček preprosto rahlo namažite z maslom, vanj razbijte jajce in ga položite v lonec z nežno brbotajočo vodo. Rezultat? Vedno popolna, enakomerna oblika, brez stresa in brez ustvarjanja vodnih vrtincev. To je preprost trik za zajtrk naravnost iz najboljše restavracije.

Klasična metoda za pogumne: Želite se počutiti kot profesionalec? Zavihati rokave!

  • Svežina je ključna: Uporabite absolutno najsvežejše jajce, ki ga imate. Njegov beljak je čvrst in gost, zato se ne bo razlil po loncu.

  • Kopel z dodatki: V širokem loncu zavrite vodo in nato zmanjšajte ogenj – naj le nežno "migeta", ne brbota. Dodajte izdatno ščepec soli in žlico žganega ali vinskega kisa (ne skrbite, ne boste ga okusili!). Kis je čarobna sestavina, ki pomaga beljaku, da se hitreje strdi in ohrani obliko.

  • Skleda je vaša prijateljica: Nikoli ne razbijte jajca neposredno v vodo! Najprej ga razbijte v majhno skledo ali skodelico.

  • Ustvarite vrtinec: Vzemite žlico in močno premešajte vodo v loncu, da ustvarite vrtinec v sredini.

  • Ukrepajte! Nežno, z enim tekočim gibom, vlijte jajce iz sklede v samo središče vrtinca. Centrifugalna sila bo povzročila, da se bo beljak ovil okoli rumenjaka.

  • Potrpežljivost: Jajce kuhajte približno 3 minute. Previdno ga odstranite z zajemalko in ga nežno posušite na papirnati brisači. Voila!

Lekue Modeli za poširanje jajc, oranžni, 2 kosa

20,66 €

Lekue Modeli za poširanje jajc, oranžni, 2 kosa

Lekue

Odprema v 20 delovnih dneh

Good Grips Posodice za poširanje jajc, 2 kosa

14,39 €

Good Grips Posodice za poširanje jajc, 2 kosa

Oxo

Odprema v 2 delovnih dneh

Kakšno ponev uporabiti za umešana jajca?

Umešana jajca niso le kuhanje jajc. To je ritual. In vsak ritual zahteva prava orodja. Ponev za umešana jajca ne more biti kar naključen kos kovine. Mora biti oder, kjer se bo odvijal spektakel kremavosti.

Svetišče umešanih jajc: Oltar, imenovan ponev

Kaj jo dela idealno? Predvsem – z brezhibnim neprijemljivim premazom. Jajca so občutljiva in se rada primejo, strganje zažganih umešanih jajc pa je eden od kardinalnih kulinaričnih grehov.

Ampak to ni vse. Bodite pozorni na obliko. Najboljše ponve imajo nežno zaobljene, nagnjene stranice. Omogočajo prosto gibanje lopatke, neprekinjeno mešanje in puhanje jajčne zmesi. Prav to gibanje naredi umešana jajca puhasta in enakomerna, namesto suha in grudasta.

Kar zadeva maščobo, nič ne premaga masla. Njegov mlečni okus je temelj popolnih umešanih jajc.

Ponev za jajca, 3-slojna

185,45 €

Ponev za jajca, 3-slojna

Le Creuset

Odprema v 19 delovnih dneh

PermaDur Excellent Ponev, 24 cm

85,64 €

PermaDur Excellent Ponev, 24 cm

WMF

3 različice

Adamant Classic Ponev, 20 cm

78,45 €

Adamant Classic Ponev, 20 cm

Fissler

3 različice

Eva Solo Ponev, 20 cm

132,76 €

Eva Solo Ponev, 20 cm

Eva Solo

4 različice

Ceratal Classic Ponev, 20 cm

78,45 €

Ceratal Classic Ponev, 20 cm

Fissler

4 različice

Avola Ponev, 20 cm

43,87 €

Avola Ponev, 20 cm

Ballarini

4 različice

3ply ponev za jajca
Alessi ponev za jajca
3ply ponev za jajca
Alessi ponev za jajca
Caprera Ponev, 20 cm, zelena

46,19 €

Caprera Ponev, 20 cm, zelena

Ballarini

2 različice

Torre Ponev, 20 cm

50,83 €

Torre Ponev, 20 cm

Ballarini

3 različice

Staub Ponev z lesenim ročajem, 20 cm

139,03 €

Staub Ponev z lesenim ročajem, 20 cm

Staub

4 različice

Kako pripraviti popolno ocvrto jajce?

Če ste kdaj naročili zajtrk v ameriškem filmu ali restavraciji, ste nedvomno naleteli na skrivnostno vprašanje natakarja: "Kako želite svoja jajca?" Čas je, da dešifrirate to kodo in obvladate umetnost cvrtja jajc kot pravi short-order cook.

Kot v ameriški restavraciji: Majhen leksikon ocvrtih jajc

  • Sunny side up: To je optimistično jajce. Počasi se cvre na nizkem ognju, brez obračanja. Včasih se za trenutek pokrije s pokrovko, da para pomaga strditi zgornji del beljaka. Rezultat? Popolnoma strjen beljak in popolnoma tekoč, intenzivno rumen rumenjak, ki kar prosi za hrustljav kos toasta, da se vanj pomaka.

  • Over easy: "Nežno obrnjeno." Po cvrtju na eni strani se jajce elegantno obrne za dobesedno 20-30 sekund. To ustvari tanko, komaj strjeno membrano nad tekočim rumenjakom. To je možnost za tiste, ki obožujejo tekoč rumenjak, vendar se raje izognejo tveganju njegovega nasilnega izbruha na krožniku.

  • Over medium: "Zlata sredina." Tukaj se po obračanju jajce cvre malo dlje, približno minuto. Rumenjak postane gost in kremast, kot marmelada. Ni več tekoč, a je še vedno čudovito vlažen znotraj. Idealen kompromis med tekočnostjo in čvrstostjo.

  • Over hard: "Dobro pečeno." Jajce za pragmatike. Po obračanju se cvre, dokler se rumenjak popolnoma ne strdi. Pogosto ga kuhar dodatno prebode z lopatko, da zagotovi, da znotraj ni tekočih presenečenj.

Easy Lopatica

18,80 €

Easy Lopatica

Rig-Tig

Odprema v 2 delovnih dneh

Tasty+ Lopatica

8,36 €

Tasty+ Lopatica

Brabantia

Odprema v 20 delovnih dneh

Nordic Kuhinjska lopatka, bambus

24,83 €

Nordic Kuhinjska lopatka, bambus

Eva Solo

Odprema v 2 delovnih dneh

Nordic Kitchen Kuhinjska lopatica

24,83 €

Nordic Kitchen Kuhinjska lopatica

Eva Solo

Odprema v 2 delovnih dneh

Le Creuset ponev
Smeg ponve
Le Creuset ponev
Smeg ponve

Kralj omlete: Francoski šik na vaši ponvi

Če je ocvrto jajce trdna proza, potem je omleta poezija. To je vsestranska jed – popolna za samoten, hiter zajtrk in za eleganten brunch s prijatelji. Skrivnost je v tehniki in seveda v pravi ponvi.

Obstajata dve glavni šoli priprave omlete:

  • Francoska omleta: To je vrhunec elegance. Gladka in bleda na zunaj, nežno zvita ali zložena na tri, znotraj pa… kremasta, komaj strjena, skoraj tekoča (poznavalci pravijo baveuse). Cvrtje poteka na precej visokem ognju, sprva se jajca močno mešajo, nato pa se pustijo, da se strdijo in zdrsnejo iz ponve v lepo celoto.

  • Ameriška omleta: To je bolj puhasta in krepkejša sestrična. Jajca se dlje časa stepajo, včasih z malo mleka, in se cvrejo počasneje, na nižjem ognju. Ko je dno pripravljeno, se na eno polovico položijo izdatni nadevi (sir, šunka, zelenjava), nato pa se omleta prepogne na pol.

Nekaj univerzalnih nasvetov za mojstrsko omleto:

  • Dve do tri jajca so idealna porcija za eno osebo in ponev s premerom približno 20 cm.

  • Jajca stepite z vilico v skledi le toliko, da se povežejo. Predolgo stepanje bo omleto naredilo žilavo.

  • Maslo je bistveno! Segrejte ga v ponvi, dokler se ne začne peniti, vendar ne zažgati.

  • Ne pretiravajte z nadevi. Omleta je o jajcih, ne o enolončnici. Dodajte jih proti koncu cvrtja.

Native Posoda za omleto

16,01 €

Native Posoda za omleto

Lekue

Odprema v 24h

Good Grips Flex Lopatica za omlete

14,62 €

Good Grips Flex Lopatica za omlete

Oxo

Odprema v 2 delovnih dneh

Primeline Metlica, 32,5 cm

34,58 €

Primeline Metlica, 32,5 cm

Gefu

Odprema v 3 delovnih dneh

Elevate Obračalka za jajca

16,01 €

Elevate Obračalka za jajca

Joseph Joseph

Odprema v 2 delovnih dneh

Native Posoda za špansko omleto

18,34 €

Native Posoda za špansko omleto

Lekue

Odprema v 24h

Murano Ponev, 20 cm

46,19 €

Murano Ponev, 20 cm

Ballarini

4 različice

Le Creuset skodelice za jajca
Steklene skodelice za jajca
Le Creuset skodelice za jajca
Steklene skodelice za jajca

Poznavalčevi instrumenti: Več kot le vilica

Ko je vaše jajce pripravljeno, je čas za praznovanje. In praznovanje zahteva pravo okolje.

Skodelice za jajca: To je prestol za vaše mehko kuhano jajce. Omogoča mu, da ponosno pokaže svoje čare in olajša dostop do tekočega zlata v notranjosti. Od minimalističnega porcelana Bauhaus do baročnega srebra – vaša izbira veliko pove o vas.

Odpirači za jajca: Ta majhen, a genialen instrument, podoben giljotini, je vrhunec zajtrkovalne elegance. En natančen rez in odstranite "pokrov" lupine, ki razkrije popolnoma strjen beljak. Nič več neenakomernega boja in drobtin v hrani. Čista eleganca.

Solnice in poprovnice: Naj bo to vaš osebni podpis na mojstrovini. Namesto vsakdanjih posod izberite duo, ki je majhna skulptura. Morda mlinček iz surovega hrasta? Ali porcelanaste ptice? Dajo piko na i, dopolnjujejo kompozicijo na vaši mizi.

Pripravo jajc obravnavajte kot majhen, jutranji ritual. Navsezadnje, kot je nekoč dejal Alfred Hitchcock – mojster napetosti in, kot se izkaže, poznavalec jajc – "Ni groze v poku, le v pričakovanju le-tega." In kaj bi lahko bila lepša, okusnejša tišina kot trenutek, ko žlica prebije popolnoma kuhano mehko kuhano jajce? Dober tek!

Novo
Perfect Imperfection Stojalo za jajce, 8,5 cm

62,43 €

Perfect Imperfection Stojalo za jajce, 8,5 cm

Serax

Odprema v 21 delovnih dneh

Novo
Out of Lines Jajčnik

10,21 €

Out of Lines Jajčnik

Serax

3 različice

Flow Stojala za jajca, 2 kosa

24,37 €

Flow Stojala za jajca, 2 kosa

Ferm Living

2 različice

Florist Kozarci za jajca, 2 kosa

23,91 €

Florist Kozarci za jajca, 2 kosa

Bloomingville

Odprema v 24h

Trophy Stojala za jajca, 2 kosa

23,91 €

Trophy Stojala za jajca, 2 kosa

Bloomingville

Odprema v 20 delovnih dneh

Yuka Stojala za jajca, 2 kosa

25,07 €

Yuka Stojala za jajca, 2 kosa

OYOY

3 različice

Toppu Kozarci za jajca, 2 kosa

39,92 €

Toppu Kozarci za jajca, 2 kosa

OYOY

1 različica

-30%
Pilar Stojala za jajca, 2 kosa

16,09 €22,98 €

Pilar Stojala za jajca, 2 kosa

Blomus

4 različice

Eviaya Stojala za jajca, 3 kosi

19,96 €

Eviaya Stojala za jajca, 3 kosi

Bloomingville

Odprema v 24h

Willa Stojalo za jajca, 2 kosa

17,87 €

Willa Stojalo za jajca, 2 kosa

Bloomingville

Odprema v 24h

Paula Kozarček za jajca

6,96 €

Paula Kozarček za jajca

Bloomingville

4 različice

Latina Kozarček za jajca

5,11 €

Latina Kozarček za jajca

Bloomingville

5 text.x_variants

Jardin Stojala za jajca, 2 kosa

24,37 €

Jardin Stojala za jajca, 2 kosa

Le Creuset

3 različice

Spring Stojalo za jajca, porcelan

18,34 €

Spring Stojalo za jajca, porcelan

Raeder

Odprema v 24h

Manufacture Rock Blanc Kozarec za jajca

16,01 €

Manufacture Rock Blanc Kozarec za jajca

Villeroy & Boch

Odprema v 24h

Manufacture Rock Kozarec za jajca

16,01 €

Manufacture Rock Kozarec za jajca

Villeroy & Boch

Ta izdelek trenutno ni na voljo.

Porcelanaste skodelice za jajca
Design Letters skodelice za jajca
Porcelanaste skodelice za jajca
Design Letters skodelice za jajca
Novo
Perfect Imperfection Set za sol in poper, 2 kosa

19,50 €

Perfect Imperfection Set za sol in poper, 2 kosa

Serax

Odprema v 21 delovnih dneh

Emile Henry Posodica za sol

32,26 €

Emile Henry Posodica za sol

Emile Henry

3 različice

Emile Henry Posoda za sol, 15,5 cm

36,90 €

Emile Henry Posoda za sol, 15,5 cm

Emile Henry

3 različice

Emile Henry Posoda za sol, 13,5 cm

39,22 €

Emile Henry Posoda za sol, 13,5 cm

Emile Henry

2 različice

Orevo Solnica in poprnica, srebrna, 2 kosa

67,77 €

Orevo Solnica in poprnica, srebrna, 2 kosa

Ferm Living

Odprema v 16 delovnih dneh

Fugu Solnica in poprnica, 2 kosa

19,96 €

Fugu Solnica in poprnica, 2 kosa

Bloomingville

Odprema v 24h

Cyrill Solnica in poprnica, 2 kosa

13,93 €

Cyrill Solnica in poprnica, 2 kosa

Bloomingville

Odprema v 20 delovnih dneh

Brunch Solnica ali poprnica

15,08 €

Brunch Solnica ali poprnica

Gefu

Odprema v 3 delovnih dneh

Bloomingville skodelice za jajca
Zone Denmark minutnik
Bloomingville skodelice za jajca
Zone Denmark minutnik
Dressed Žličke za jajca, 2 kosa

38,06 €

Dressed Žličke za jajca, 2 kosa

Alessi

Odprema v 25 delovnih dneh

Estetico Quotidiano Posoda za jajca

22,05 €

Estetico Quotidiano Posoda za jajca

Seletti

Odprema v 24h

Spring Awakening Pladenj za jajca, 20 cm

57,79 €

Spring Awakening Pladenj za jajca, 20 cm

Villeroy & Boch

Odprema v 24h

Humdakin Terrazzo Podstavek za jajca, bež

37,37 €

Humdakin Terrazzo Podstavek za jajca, bež

Humdakin

Odprema v 24h

Lekue Kalupi za jajca, rdeči, 2 kosa

18,34 €

Lekue Kalupi za jajca, rdeči, 2 kosa

Lekue

Odprema v 24h

Ledro Ponev, 20 cm

53,15 €

Ledro Ponev, 20 cm

Ballarini

5 text.x_variants

Rezalnik za jajca
Zwillin ponev za jajca
Rezalnik za jajca
Zwillin ponev za jajca
Maja Zupančič
M
Maja Zupančič
Maja, 26-letna oblikovalka iz Maribora, je študirala v Amsterdamu, kjer je razvila svojo strast do trajnostnega in družbeno odgovornega oblikovanja. V središče svojega dela postavlja človeka – uporabnika, njegovo izkušnjo in čustveni odnos do predmetov. Navdihujejo jo mestni prostori, minimalizem in občutek svobode, ki ga prinaša dobra ideja.